25/09/2021

Пътуване до Марс – Starship

Покажи на други

Както всички знаем, Червената планета е едно от нещата на този свят, които винаги са ни привличали. Още от както е открита и след това изследвана от първите астрономи, “каналите” на тази планета са ни карали да си представяме цяла нова цивилизация, която само ни чака да я достигнем.

Днес вече (почти сигурно) знаем, че там няма “малки зелени човечета”, но въпреки това целта продължава да бъде същата, а именно да я достигнем, а защо не и колонизираме в недалечно бъдеще. От къде идва нуждата за колонизация ли? Нека да си представим Земята като един голям кораб, този кораб плава през безбрежните дълбини на космоса и единственото което ни спасява все още е огромният късмет, който всеки един на този кораб има – било то от космически или земен катаклизъм. Затова нуждата от втори (засега) дом става все по-голяма с напредването на технологиите, а с тази цел са се заели много хора, най-известният и може би най-напреднал в плановете си обаче е основателят на редица фирми, една от които SpaceX – Илън Мъск.

Днес ще видим няколко снимки на най-новият космически кораб строен от тази фирма – Starship (SN3) както и какви са плановете на господин Мъск за бъдещето (1 милион човека на Марс до 2050г.) Дали всичко това е възможно в рамките на следващите 30 години? Има твърде много неизвестни, но важното е че някой вече има план.

Строежа на Starship

Какво знаем до момента за плановете? Определено не много, но можем да си направим няколко интересни извода ако помислим малко по-сериозно над тях.
1. Starship ще има 100 000 кг полезна товароносимост, ужасно много, но и в същото време ужасно малко (и до там ще стигнем)
2. Мъск иска да изпрати 1 милион души на Марс до 2050г., това ни дава само 30 години за справяне със задачата, която и без това е супер амбициозна.
3. В момента всичко е на ниво правене на прототипи, като в момента от СпейсЕкс са на третият такъв SN3.
4. Цената на всяка ракета (поне официално) е 2 милиона долара, а за всяко изтрелване са нужни 900 хиляди.
5. Целта е ракетите да могат да се използват повече от веднъж, а пътят до Марс, в най-добрият случай отнема година и половина, но това е в определен времеви прозорец.

Имайки предвид цялата тази информация започваме със някои основни сметки (без да претендирам, че всяка една от тях е напълно точна от научна гледна точка, а просто от това, с което разполагаме).
Всеки един Старшип, ще може да превозва до 100 човека. Това означава, че за да превози 1 милион човека до Марс, ще са му нужни 10 хиляди курса. За 30 години, ще са нужни по 333 курса в посока Марс всяка година, ако Мъск иска да се вмъкне в тази цифра.
Имайки предвид горните данни ще продължим със сметките. Не забравяме, че говорим за ракета, която може да се използва многократно, но в най-добрият случай тази ракета ще може да прави втори курс между 3 и 4 години след тръгването към Марс (все пак трябва да се върне и евентуално отремонтира), ще използваме 4 години. Това отначава, че 333 Ракети трябва да се изтрелват първите 4 години, след това те само ще трябва или да се допълват или да се пускат отново към следващата мисия. Тук вече става интересното, за 4 години по 333 Ракети, на СпейсЕкс ще са им нужни 1332 ракети, което е много, но и не толкова, в зависимост дали Мъск успее да намери стабилно финансиране на проекта си (а имайки предвид как работи най-вероятно ще успее).
Казахме вече, че всеки Старшип струва 2 милиона долара, което означава крайна цена за всички ракети – $2,664,000,000. Така погледнато всъщност сумата не звучи много (все пак говорим за милиардер, нали).

Така, до какъв извод стигнахме до тук? От гледна точка на финансиране, почти сигурно, е че тези пари могат да се намерят. От гледна точка на време обаче, нещата стават по-сложни, но в крайна сметка дали “само” 500 хиляди ще се заселят първоначално на Марс или 1 милион няма кой знае какво значение.

Остава само да почакаме, за да разберем дали наистина плановете биха могли да станат реалност. Аз лично бих заложил на едно голямо “Да” без да се замислям.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *