25/09/2021

Ухо в космоса

Покажи на други

Здравейте приятели,
Стартирайки преди точно 11 дена целта беше да си говорим и разсъждаваме малко повече за нещата, които може би ще се случват в близко и недалечно бъдеще, а не толкова много (както беше преди) за миналото и различни теории на конспирациите (такива сайтове вече има хиляди).
Затова както и преди нуждата оправдава темите. Нуждата сега, е все пак да повярваме, че пред човечеството като вид има бъдеще (защо не и пред нас като държава), което е различно от песимизмът, който напоследък имам чувството, че ни е завладял.

Изхождайки от горното, днес ще се запознаем с една уникална идея. Дали някога или поне в нашият живот ще я видим реализирана, зависи изключително много от хиляди фактори, но нищо не ни пречи поне да поставим основите.

Буквално преди около седмица, НАСА обявиха, че започват набиране на средства за идеята да се построи огромен радио телескоп, който да се намира в кратер, разположен на обратната страна на луната.
Звучи ли ви малко като луда идея? Да, всъщност е наистина доста трудна за изпълнение идея, знаейки че в момента успяваме някак да изпратим само по една проба там, но както се казва, никога не е сигурно, нали?

Какво всъщност е гениалното зад тази идея?
Първо, намирайки се на Луната, където гравитацията е по-слаба от земната, а също имайки предвид това за кратера, с което започнахме, означава че НАСА ще са в състояние да направят Радио телескоп, който да е с 5 километров диаметър.
Втори плюс, е че намирайки се на обратната страна на Луната, учените по естествен път ще филтрират голяма част от смущенията идвайки от нашата собствена планета, а също така ще липсват и много други пречки пред прихващането на сигнали. На теория, ако този телескоп види бял свят, ще означава, че ще можем да виждаме много по-далеч и много по-ясно отколкото до сега.

Засега това е цялата информация, която и самите учени от НАСА споделят, но нещо ми подсказва, че съвсем скоро можем да видим някакво развитие в тази насока. А вашето мнение какво е относно този проект?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *