25/09/2021
Диаграма на 10Киловатов Kilopower - NASA

Да електрифицираш луната – Проект Kilopower

Покажи на други

Миналата седмица се запознахме с проекта на НАСА за създаване на огромен радио телескоп в някой от безбройните кратери на Луната.
Днес, отново сме на вълна Луна и нейното “усвояване”. Оказва се, че хората от НАСА и всички други, които имат планове да стигнат до там и да създадат колония в някой хубав лунен ден не са стояли със скръстени ръце правейки само хубави диаграми кое, как и кога ще се случва, но са мислили и по-доста практични проблеми.
Един от най-големите проблеми пред една бъдеща колония на Марс или Луната естествено би било захранването и със електричество, нещо което на земята в днешно време изглежда сравнително решен за решаване въпрос, но на Луната например не би бил толкова лесен, най-малкото защото там липсва каквато и да било инфраструктура.

Затова от НАСА още преди 2 години показаха един от техните най-нови, а защо не и най-оптимистични проекти – проектът Kilopower. Килопауър всъщност е една технология, която използва две други доста добре познати в днешно време технологии, за да може да направи един вид мини-ядрен реактор.
Какво имаме в него? От една страна както е и показано на илюстрацията от НАСА имаме ядрено гориво, което е предпазено от берилиев щит. Нагоре обаче става интересното от гледна точка на техниката, там се намира технология позната на човечеството от почти 200 години, а именно двигател Стърлинг, това е двигател, работещ изключително и само от разликата в температурите, за целта му трябва източник на топлина и охладителна площа от другата страна, нещо което ще се извършва от Титаниевата плоча на върха.
Смята се, че това устройство би могло да произвежда по 10 Киловата енергия, а 4 или 5 такива би трябвало без никакви проблеми да могат да захранят първите бази на луната, а защо не и на Марс. Като се замислим е едно доста интересно, а и малко нетипично решение за НАСА и въобще всички изследователи на космоса да използват технология от преди 200 години, но щом работи, явно няма никакъв проблем. А според мен един от големите плюсове, е че ако успеем на земята някак да заменим ядреното гориво с друг източник на топлина, това може да донесе и много неочаквани ползи за всички земни жители.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *