25/09/2021

Последният по рода си

Покажи на други

В днешно време, както и в миналото разбира се, винаги е имало и ще има чудеса на техниката, които са били едновременно толкова големи и толкова впечатляващи, че сами по себе си са оставили история зад гърба си. Днес ще се запознаем с един такъв пример, за последното голямо парно чудо на техниката, прекосявало океаните и създадено с един невероятен за осмисляне размах.

Последният левиатан от викторианската ера, и един от последните големи кораби задвижвани от пара – “The Great Eastern” или казано по нашенски “Големият източен“. Пуснат на вода през 1859г. и използван до 1889г. и в продължение на 3 десетилетия е бил най-големият кораб. Самият кораб е бил дело на големият за онова време визионер и създател на различни неща Изъмбард Кингдъм Брунел, който създава първият презокеански кораб с витло, много мостове, корабостроителници, Голямата Западна Железница.

Големият Източен определено не е бил какъв да е кораб. С дължина от 211 метра, четири парни двигателя с мощност 8 хиляди конски сили и максимална скорост от 24 километра в час е бил нещо наистина невиждано за онова време, в което все още повечето кораби разчитали единствено на вятъра, без да споменаваме, че са били създадени от дърво.

Както вече видяхме, корабът е пуснат на вода през 1859 година, интересното е че още на първото му плаване, малко след напуснкането на водите на Темза и навлизане в Ламанша се случва първата трагедия. Един от котелите за парните двигатели експлоадира. Понеже в този момент не е имало пътници, 5 човека от екипажа губят живота си от този инцидент.

От 1860 до 1863 са и трите транс-атлантически пътувания на кораба до северна Америка. Като на последното се случва и вторият инцидент с корабът. При последното си пътуване с пътници през Атлантика точно при навлизане в Ню Йорк, този кораб удря подводна скала, която му оставя дупка с дължина 25 метра и широчина 2.7 метра. Въпреки този удар, успяват да поправят кораба и той отново се връща към морето. Този път с различна функция.

И така, в периода 1865 до 1870 този кораб поставя основите на първите презокеански телеграфни системи, като през тези 5 години с помощта на Големият Източен се поставят над 52 хиляди километра телеграфни кабели по дъното на океаните, свързвайки 4 континента.

След тези славни 5 години идва и моментът, в който започва бавното му пропадане. През следващите години се опитват отново да го направят пътнически, без резултат. Правят го на концертна зала, зала за залагания, туристически кораб и така до 1889г. Когато корабът бива продаден за скрап.

Но дори и така, на фирмата натоварена със задачата да го превърне в купчина метал и трябват 2 години за да го разглоби.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *