25/09/2021

Дупката в главата на сфинкса

Покажи на други

Всички сме чували какви ли не истории за Древния Египет, Пирамидите и в конкретният случай Сфинкса. Чували ли сме обаче една от малко известните, а и доста строго пазени тайни на това удивително съоръжение?

Първото нещо, което бихме си помислили виждайки огромната дупка на главата би било свързано с тайни общества, конспирации и все неща, които някой не ни е казал през годините. В реалността обаче нещата не винаги стоят така както ги виждаме, въпреки че определено около тази фигура има много, наистина много въпросителни.

Днес ще видим една от интересните мистерии около Сфинкса в Гиза. Мистерията е главно как тази конкретна дупка се е получила, а и защо толкова малко знаем за нея.

И все пак за да бъдем напълно честни се оказва, че в самият сфинкс има няколко дупки и проходи, някои са с известен произход, а някои никак дори. Още през 1840 година британеца Хауърд Вайз е започнал да прави дупка в главата на сфинкса (който по това време е бил под дебел слой пясък) за да може да разбере дали има тайни тунели. След около 10тина метра обаче, пробивната машина се натъкнала на по-твърд камък и затова спрели. Хауърд имал идея да сложи динамит за да може да разкрие тайните на сфинкса, но се отказал, което всъщност било добре от гледна точка на запазване на историята. През следващите години много хора опитвали да разберат повече за тази конструкция, а през 1923 година започнало мащабното откопаване на Великия Сфинкс в Гиза. Така го познаваме и днес, а дупката е частично циментирана в днешно време, макар все още да е оставен малък отвор на върха.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *